حرف زدن کودکان یکی از مهم ترین دغدغه های والدین می باشد. به همین خاطر نیز با این سوال مواجه می شوند چکار کنیم کودک زودتر حرف بزند؟ در واقع می توان گفت که صحبت کردن کودکان بیانگر این موضوع بوده که کودک توانسته به خوبی با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار کرده و به رشد گفتاری کافی رسیده است. مهارت صحبت کردن در کودکان در طی سنین ۱ الی دو سالگی بروز می کند. البته که والدین نقش مهمی را در روند صحبت کردن فرزند خود دارند. گفتار درمانی نیز می تواند برای کودکانی که دارای تاخیر در رشد گفتاری هستند، بسیار مناسب باشد. برای این که موفق شوید تا کودک زودتر حرف بزند، تکنیکها و روشهایی وجود دارد. اگر شما نیز برای صحبت کردن کودک خود لحظه شماری کرده و به دنبال رفع روشهایی برای تسریع رشد گفتاری کودک خود هستید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
می توان گفت که آموزش حرف زدن به کودکان مسئله چندان پیچیده و سختی نیست. البته که این اتفاق نیز خیلی سریع و به یک شبه رخ نمی دهد. کودکان در سنین نوزادی و خردسالی عاشق حرف زدن هستند. به خصوص اگر والدین به صورت مداوم با آنها صحبت کرده و ارتباط برقرار کنند. شنیدن کلمات و جملات از زبان کودکان برای والدین بسیار لذت بخش خواهد بود. حرف زدن کودک هم از طرفی شیرین بوده و از سوی دیگر نیز خیال والدین را از هر گونه نگرانی راحت می کند. درصورتی که کودک نتواند کلمات و جملات را به درستی بیان کند، ممکن است پدر و مادر دچار نگرانی شوند. میتوان گفت که به حرف درآمدن کودک نیاز به تمرین و تلاش مستمر دارد.
کودک از چه زمانی صحبت می کند؟
در پاسخ به این سوال که چه کار کنیم کودک زودتر حرف بزند؟ لازم است تا با سن طبیعی حرف زدن کودکان آشنا شوید. لازم است بگوییم که هر یک از کودکان با سرعت رشد مختص به خود پیشرفت خواهند کرد. دلایل متعددی ازجمله ژنتیک، سابقه خانوادگی، نارس بودن کودک و بیماری های مختلف می تواند بر روند رشد گفتاری کودک مؤثر باشد. با این وجود یکسری معیارها برای مهارت های مختلف کودک همانند حرف زدن مشخص شده تا بتوان از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد. درخصوص سن حرف زدن کودکان باید گفت که بیشتر کودکان از ۱۲ تا ۱۸ ماهگی شروع به صحبت کرده و روز به روز پیشرفت می کنند. اما باید بدانید که سن حرف زدن کودک به صورت کامل دیرتر بوده و این مهارت به مرور پیشرفت می کند.
با این وجود توجه داشته باشید که در این محدوده سنی کودک شروع به گفتن کلمات و یا حروفی کرده که ازنظر خود دارای معنا باشد. به طور معمول تولید صدا از سه ماهگی آغاز شده و وقتی در سن ۶ ماهگی غرغرهای گفتاری شروع می شود. از ۱۲ ماهگی یا همان یک سالگی کودک شروع به گفتن کلمات همانند بابا، ماما و…. می کند. در این بازه زمانی کودک به مرور کلمات بیشتری را ذکر می کند و معمولاً تا ۱۸ ماهگی به مهارت بالایی در حرف زدن می رسد. فراموش نکنید که چیزی بهعنوان بهترین زمان حرف زدن کودک وجود نداشته و هر یک از کودکان میتوانند با سرعت بخصوصی دارای رشد گفتاری باشند.
چگونه حرف زدن را به کودک بیاموزیم؟
در پاسخ به این سوال که چه کار کنیم کودک زودتر حرف بزند؟ باید گفت که روشهای متعددی برای این کار وجود دارد. برخی از والدین در این فکر هستند تا در سنین بسیار پایین حرف زدن را به کودک خود یاد داده و برخی دیگر نگران این هستند که فرزندشان نتواند به موقع شروع به صحبت کند. با وجود این که کسب مهارت حرف زدن توسط خود کودکان انجام می شود، اما روشها و تمرینات برای اینکار وجود دارد که عبارتند از:
- آواز خواندن برای کودک
- صحبت کردن مداوم با کودک
- داستان خواندن
- توصیف کردن وسایل مورد استفاده کودک
- واکنش نشان دادن به حرف زدن کودک
- صبوری در روند حرف زدن کودک و رشد مهارت گفتاری
- صحبت کردن آوازی با کودک
- تکرار کردن حرف های کودک
سخن پایانی
به طور کلی در پاسخ به این سوال که چه کار کنیم کودک زودتر حرف بزند؟ باید گفت که رشد گفتاری در هر یک از کودکان متفاوت بوده اما روش ها و تمریناتی می تواند در تسریع رشد گفتار موثر باشد که در این مطلب به طور کامل به آن ها پرداختیم. برای کاردرمانی و گفتار درمانی کودکان در تهران می توانید با ما تماس بگیرید.